Nous Canvis en l’IVA d’Aliments 2024
Nous Canvis en l’IVA d’Aliments 2024: A partir de l’1 d’octubre de 2024, entraran en vigor modificacions importants en els tipus d’IVA aplicables a diversos aliments bàsics.
Segons el Reial decret-llei 4/2024, de 26 de juny, els canvis s’aplicaran a productes que actualment gaudeixen de l’IVA al 0%, que passarà al 2%, així com altres productes que tindran un augment del 5% al 7,5%. Aquestes mesures també afecten el recàrrec d’equivalència per a comerços minoristes. A continuació, detallem els productes afectats i els tipus impositius i recàrrecs.
Productes que passen del 0% al 2% d’IVA
Fins al 30 de setembre de 2024, certs productes bàsics es beneficien d’un tipus temporal d’IVA del 0%. A partir de l’1 d’octubre de 2024, les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries d’aquests productes passaran a tenir un tipus d’IVA del 2%.
Els productes afectats són:
- Pa comú, massa de pa comú congelada i pa comú congelat destinats exclusivament a elaboració de pa comú
- Farines panificables
- Ous i formatges
- Llet: diferents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal (natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols)
- Fruites fresques, verdures, hortalisses, tubercles, llegums, cereals: amb la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.
- Oli d’oliva
Recàrrec d’equivalència per a productes al 2%
Els comerciants minoristes subjectes al règim de recàrrec d’equivalència aplicaran un recàrrec d’equivalència del 0,26% per als productes gravats amb el nou tipus d’IVA del 2%, a partir de l’1 d’octubre. Fins el 30 de setembre, el recàrrec d’equivalència també és al 0%.
Productes que passen al 7,5% d’IVA
Altres productes que fins el 30 de setembre estan subjectes al tipus d’IVA del 5%, se’ls incrementa fins al 7,5% a partir de l’1 d’octubre de 2024. Entre els afectats per aquest augment es troben:
- Olis de llavors: de girasol i d’altres llavors
- Pastes alimentàries
Aquests, també tindran augment en el recàrrec d’equivalència, que passarà a ser de l’1%; fins el 30 de setembre és del 0,62%.
Impacte en les empreses
Les empreses que comercialitzen aliments essencials han de preparar-se per aplicar els nous tipus d’IVA i recàrrecs d’equivalència a partir de l’octubre de 2024. Especialment els comerços minoristes hauran de revisar els seus processos de facturació per assegurar-se que estan complint amb la nova normativa. Qualsevol error en l’aplicació d’aquests tipus impositius pot derivar en sancions per part de l’Agència Tributària.
Què passarà amb l’oli d’oliva a partir del gener de 2025?
D’entre els productes esmentats, l’oli d’oliva, que passa del 0% d’IVA al 2% a partir de l’octubre de 2024, té una altra afectació a partir de l’1 de gener de 2025: Juntament amb aquestes mesures transitòries, es va modificar l’article 91.Dos.1.1er. de la LIVA, a fi d’incloure l’oli d’oliva entre els productes les entregues, adquisicions intracomunitàries o importacions dels quals, es graven al tipus d’IVA permanent del 4%, amb efectes del des de l’1-1-2025.
Conclusió
Els canvis en els tipus d’IVA per als aliments essencials a partir d’octubre de 2024 són significatius per a productes com el pa, la llet, els ous i l’oli d’oliva, que passaran d’un tipus del 0% al 2%. Els comerciants minoristes hauran d’aplicar també el nou recàrrec d’equivalència del 0,26% per aquests productes. Altres aliments, com les pastes i els olis de llavors, veuran un augment fins al 7,5% d’IVA. Les empreses han d’assegurar-se de preparar-se adequadament per aquests canvis i ajustar els seus processos fiscals i administratius.
Si vols rebre informacions com aquesta, subscriu-te!
Subscriu-te al nostre Butlletí!