Novetats Declaració de Renda exercici 2023- Buscallà assessoria al Berguedà

Novetats Declaració de Renda exercici 2023: Arrenca la renda i parlem de les novetats i deduccions que cal saber per a la declaració.

Els principals canvis de la campanya de la renda, que ha començat el 3 d’abril, afecten autònoms, mares amb fills menors de 3 anys o usuaris de Bizum i Wallapop, entre d’altres.

El termini per a la presentació de les declaracions s’allarga fins el dia 1 de juliol; el 26 de juny és el darrer dia si és a ingressar amb domiciliació bancària.

Ara toca recopilar les dades fiscals del 2023 per poder fer la declaració.

Pots consultar la documentació necessària a aquesta publicació ja que bàsicament és la mateixa que l’any passat; a part, la que pugui correspondre per l’aplicació de les novetats si s’escau.

Hi ha novetats que afecten diferents col·lectius i algunes deduccions i reduccions que cal tenir en compte:

  1. Rendes del treball
  2. Autònoms obligats a declarar
  3. Deduccions per a algunes mares
  4. Deduccions per a llogaters i per a propietaris d’habitatges
  5. Deduccions per reformes i per compra de vehicles elèctrics
  6. Deduccions per aportacions a plans de pensions
  7. Vendre productes de segona mà, pot obligar a tributar

1. Rendes del treball

Primera novetat, que afecta els assalariats que tinguin dos o més pagadors: el mínim a partir del qual cal fer la declaració passa dels 14.000 als 15.000 euros. Això sempre que el segon i la resta de pagadors superin els 1.500 euros.

No ha canviat l’obligació per als que tenen un sol pagador i guanyen més de 22.000 euros anuals.

També han de fer la declaració els perceptors del Ingrés Mínim Vital (IMV), encara que no impliqui tributar.

Tornar

2. Autònoms obligats a declarar

Segona novetat. Afecta els autònoms, ja que aquest any estan obligats a declarar totssigui quina sigui la seva facturació i el seu benefici (fins i tot si han tingut pèrdues). Abans, si no arribaven als 1.000 euros, estaven exempts de fer la declaració.

El motiu es que la quota que s’haurà de pagar com a autònom va en funció dels rendiments que es declarin a la renda. Anteriorment no era així.

També ha augmentat el percentatge de despeses de difícil justificació fins al 10% dels rendiments nets (pels acollits al règim de mòduls) o al 7% (pels acollits al règim d’estimació directa simplificada). Aquests percentatges ja estan aplicats als ingressos a compte de la renda que s’han fet trimestralment durant el 2023.

Tornar

3. Deduccions per a algunes mares

En l’apartat de les deduccions, hi ha una novetat important, dirigida a les mares amb fills menors de 3 anys: Abans havien d’estar en actiu per accedir a una deducció de 1.200 euros anuals, o 100 euros al mes. Ara no cal, poden demanar la deducció si estan a l’atur o si es donen d’alta a la Seguretat Social amb posterioritat al naixement del fill.

Hi ha altres beneficiaris d’aquesta deducció: les parelles de progenitors homes amb fills adoptats o els pares en cas de mort de la mare.

Tornar

4. Deduccions per a llogaters i per a propietaris d’habitatges

Dins de la declaració també podem accedir a deduccions autonòmiques que beneficien les persones que viuen de lloguer.

Els joves menors de 32 anys es poden deduir un 10% del lloguer, amb un topall de 300 euros. També poden fer-ho les persones amb discapacitats, les que han estat a l’atur més de mig any i les famílies monoparentals.

Pel que fa als propietaris, es manté la reducció del 60% pel lloguer d’habitatges.

Tornar

5. Deduccions per reformes i per compra de vehicles elèctrics

Si hem fet obres per millorar l’eficiència energètica de la llar, tenim dret a una deducció interessant, però amb un topall sobre els diners invertits. “No és cap novetat, simplement s’ha prorrogat el termini per beneficiar-se’n. La deducció va del 20% al 60%, depenent de l’estalvi energètic que s’acabi generant. És important recordar que s’ha d’aportar tota la documentació, com factures i, sobretot, certificats energètics”.

I una deducció (aquesta es nova) que bonifica la compra de vehicles elèctrics. El vehicle ha de ser nou i tenir un ús particular, no d’empresa. Cal restar tots els ajuts cobrats i de la quantitat resultant se’n pot fer una deducció del 15% sobre una base de 20.000 euros.

Només s’hi poden acollir els vehicles comprats a partir del 30 de juny del 2023, que és quan es va aprovar la norma”. Aquesta deducció continua en vigor fins a finals d’aquest 2024.

En el cas d’haver instal·lat un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, també hi ha una deducció, en aquest cas del 15% sobre una base de 4.000 euros.

Tornar

6. Deduccions per aportacions a plans de pensions

Pel que fa als plans de pensions d’assalariats, es mantenen les aportacions personals de 1.500 euros i de 8.500 dins del marc dels plans d’empresa. Aquesta última quantitat pot ser compartida entre empresa i empleat. Fins al màxim de 10.000 euros anuals, tot és deduïble.

Pel que fa als autònoms, fins ara es podien deduir fins a 1.500 euros anuals en el seu pla individual. Ara, si fan un pla de pensions específic d’autònom, hi poden afegir 4.250 euros. Per tant, la deducció total pot arribar als 5.750 euros anuals.

Tornar

7. Vendre productes de segona mà, pot obligar a tributar

I finalment, un recordatori per a totes aquelles persones que venen sovint a plataformes digitals com Wallapop o Vinted roba, electrodomèstics, telèfons o qualsevol objecte usat.

Des l’abril, aquestes plataformes han hagut d’identificar davant d’Hisenda les persones usuàries que venen per valor de més de 2.000 euros anuals o fan més de 30 vendes l’any per saber si tenen guanys. I en aquest cas, tributaria el diferencial entre el preu de venda i el de compra amb un gravamen que va del 19% al 28%.

Continuant en el camp digital, els contribuents també han de tenir present que no s’han de declarar els ingressos rebuts a través de Bizum, sempre que no se superin els 10.000 euros anuals o siguin cobrament de lloguers o, en el cas dels autònoms, el pagament d’un determinat servei.

Tornar

DEMANA HORA podem assessorar-te sobre la documentació necessària, obtenir les dades fiscals d’Hisenda i preparar i presentar la teva declaració, calculant el resultat que et surti més avantatjós.

Si vols rebre informacions com aquesta, subscriu-te!